ralphm.net

ralphm's blog

Friday, 18 February 2005

E-mail and Beyond

The NLUUG Spring Conference 2005...

Every half year, NLUUG, the Dutch Unix User Group organises a full-day conference around a particular theme. This years spring conference (26 May 2005, Ede, The Netherlands) has the topic 'E-mail and Beyond', with the following description:

The amount of e-mail is growing at an ever increasing rate. How do we prevent the system from collapsing? Add more hardware, tune the software or do we need a completely different way of communication? This conference will dig into the problems that we all cope with and present both proven solutions and brand new ideas.

During the Call for Papers, I was asked if I was interested in speaking at the conference about Jabber. Obviously, Instant Messaging is becoming more inportant for human-to-human communication, and the current e-mail system is becoming a big pain. Spam and other misuse are the biggest causes for this. I will try to pose Jabber as a possible replacement technology, bringing along, of course, significant enhancements over e-mail.

I'm happy to say that my abstract was recently accepted, so I'm really excited about going there and giving this presentation. For those who understand Dutch, here is the abstract I sent in:

Geboren als mogelijk antwoord op de versnippering van de Instant Messaging arena, is Jabber uitgegroeid tot een open, eenvoudig, veilig en vooral bijzonder uitbreidbaar platform voor het uitwisselen van berichten, 'presence' en andere gestructureerde informatie in 'near real time'.

Instant Messaging wint steeds meer terrein op e-mail, zowel onder jeugd als binnen bedrijven. Open protocollen, zoals het op IETF's XMPP gebaseerde Jabber, zullen hier een steeds grotere rol gaan spelen. In deze hoek zijn voor elk platform server en client software beschikbaar, zowel commerciëel als open source.

XMPP is een generiek systeem voor het communiceren van gestructureerde informatie op basis van XML, is dus niet beperkt tot IM. De Jabber Software Foundation (JSF) ontwikkelt Jabber Enhancement Proposals die bovenop XMPP uitbreidingen en best practice beschrijven. Onderwerpen zijn service discovery, groepscommunicatie, extended presence en publish-subscribe toepassingen voor real-time bezorging van nieuws, weer en waarschuwingsmeldingen bij rampen.

In 45 minuten wordt een overzicht gegeven van Jabber: de protocollen, de systeemarchitectuur en het huidige gebruiksgebied. Daarnaast komen de veiligheidskenmerken en bruggen naar andere communicatiesystemen aan bod. Verder zal er wat dieper worden ingegaan op de waarde van 'presence' en andere (publish-subscribe gebaseerde) real-time toepassingen om boven de functionaliteit van e-mail uit te stijgen.

Ralph Meijer is sinds 2000 actief in de Jabber gemeenschap. Als lid van de Jabber Software Foundation werkt hij in zijn vrije tijd aan het onwikkelen van Jabber protocollen en het maken van proof-of-concepts voor nieuwe ideeën. Daarnaast probeert hij Jabber onder de aandacht van software ontwikkelaars te krijgen, met name in Europa. Sinds de zomer van 2004 maakt hij deel uit van het Jabber Council, dat de Jabber Enhancement Proposals binnen de JSF overziet en beoordeelt. Professioneel is Ralph werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven als wetenschappelijk programmeur van de faculteit Werktuigbouwkunde.